Mislim, da je bil voziček dejansko prva materialna stvar, prvi nakup za dojenčka, o kateri sva začela z Nejcem razmišljati. In ker nisva imela pojma, kaj vse obstaja, je začetno raziskovanje izgledalo tako, da sva se sprehajala po mestu in ogledovala različne modele vozičkov, s katerimi so se mimo naju sprehajali starši. In če nama je bil kakšen všeč, sva se na vse pretege trudila, da bi ujela, kako se voziček imenuje. Nama se je zdelo vse skupaj zabavno, staršem, ki so vozičkali mimo naju, pa verjetno malo manj, saj sva že na daleč strmela v njih in se potem še dolgo obračala za njimi. Zanimivo je, da to delava še vedno, kljub temu, da je misija “izbira vozička” že zaključena.

Naslednja stopnja je bila obširna raziskava preko interneta. Mislim, da sva za to potrebovala največ časa, saj je možnosti res neomejeno. Zato pred tem korakom predlagam, da svojo izbiro vsaj malo omejite z naslednjimi kriteriji:

1. Finančne zmožnosti. Neverjetno je, da se cene vozičkov raztezajo vse od par sto pa do več tisoč evrov. Zato je nujno, da se najprej odločite, koliko ste pripravljeni odšteti za voziček. Pri naju je bila kvaliteta na prvem mestu, saj otrok kar nekaj časa preživi v vozičku, poleg tega pa si želiva, da ga lahko uporabljava kar se da dolgo (beri: za več otrok).

2. Kaj je “must have” pri vozičku. Najini pogoji so bili:

  • Da z enim nakupom “pokrijeva” tako košaro kot športni del vozička;

  • da ima voziček ogromno košaro za shranjevanje;

  • enostavno zlaganje in sestavljanje vozička;

  • naravni  in pralni materiali;

  • trdna kompozitna kolesa (po domače - kolesa, ki so polnjena in se ne napihujejo);

  • da ima čim daljšo streho, ki preprečuje, da bi sonce svetilo dojenčku v obraz;

  • in nenazadnje, da voziček dobro izgleda (zame zagotovo pomemben kriterij).

Vem, vem, zahtev je res veliko, ampak kot rečeno, vse so posledica detajlne spletne raziskave, prebiranja forumov in predvsem pogovora z mamicam in “napak”, ki so jih pri nakupu vozička naredile one. Glede na navedene kriterije, je nabor potencialnih vozičkov hitro in drastično padel, najpogosteje zaradi naslednjih kriterijev: ogromna košara za shranjevanje, enostavno zlaganje, naravni pralni materiali in pa dolga streha/senčnik. In presrečna sva bila, ko sva našla voziček, kjer sva naredila kljukico pri vseh najinih željah - sva ponosna lastnika modela Uppababy Vista 2018! In ne boste verjeli, voziček je dejansko pokril vseh najinih 7 najpomembnejših zahtev in še mnogo več kot to. Poleg že omenjenega naju je navdušilo še to, kako lahek in lahko vodljiv je in kako malo prostora zavzame, ko je zložen (zloži se celo košara!).

(Bodoči) starši pri izbiri vozička vse prepogosto gledamo le na naše potrebe - da bo voziček dobro izgledal, da se bo enostavno zlagal in da bo lahek za prenašanje. Pri tem pa pogosto pozabimo na potrebe otroka. Tudi midva sva se na začetku omejila bolj na prvi del, ampak hej, glavno vprašanje je, kaj potrebuje otrok, mar ne? Ob raziskovanju sva ugotovila, da predvsem naravne in zračne materiale ter košaro, ki je primerna za daljše ležanje novorojenčka v njej. In Vista košara je dejansko primerna in uradno certificirana kot posteljica za novorojenčke. Kar naju je še dodatno pomirilo, da je izbira vozička res prava.

Kljub vsem prednostim Viste, vozička, ki sva ga za najbolj primernega izbrala midva, verjamem, da je to postopek, čez katerega mora vsaka nosečka, vsak par sam. Že zato, ker je zabavno in poučno, ker se naučiš veliko novega - o vozičkih, dojenčku, konec koncev celo o partnerju (verjetno ga še nisi imela priložnosti spoznati v situaciji, kot je izbira vozička :) ). Najin voziček tako potrpežljivo čaka na družbo, naju pa vsak dan spomni, da je dan D vse bližje. In čeprav se je doma po stanovanju obnesel super, že komaj čakava, da vanj položiva najino dete in ga preizkusimo na pravem terenu :)