Košarica

0 izdelkov €0,00

My Cart -

0 izdelkov

Šest tednov

30. 08. 2018 20:15

Pričakovanja glede starševstva so različna. Prepričana sem, da so v večini primerov pozitivna, sicer se, logično, nihče ne bi podal na pot starševstva. Prav takšna so bila tudi moja. Nimam veliko prijateljic, ki bi že imele otroke, vsaj ne takih, s katerimi bi si bila tako blizu, da bi imela iz njihovih izkušenj zelo jasno sliko, kako prvi tedni izgledajo. Zato nisem točno vedela, kaj pričakovati. Ta blog je namenjen vsem mladim mamicam v prvih tednih, ki se vam zdi, da bi moralo biti vse skupaj veliko lepše in ste zmedene, ker ni, in zaskrbljene, ali bo sploh kdaj drugače.

 

Preberi prispevek

Pred časom sem pisala o najini izkušnji izbiranja vozička in o tem, zakaj sva se odločila ravno za voziček Uppababy Vista. Takrat sem izhajala zgolj iz teorije in pogosto se zgodi, da se teorija precej razlikuje od prakse. Po dveh mesecih uporabe vozička lahko povem, da pri vozičku Uppababy še zdaleč ni tako. In kaj naju v praksi pri modelu Vista najbolj navdušuje?

 

Preberi prispevek

Šola za starše

16. 08. 2018 14:08

Obstaja veliko različnih šol - od osnovnih, srednjih, fakultet, pa do različnih tečajev in izobraževanj. In različnih šol za starše, ki te poskušajo pripraviti na obdobje po rojstvu otroka. Šola, ki me je že v prvih dveh mesecih naučila več o življenju kot prej vsa formalna izobrazba, pa je moj Svit.

 

Preberi prispevek

Pričakovanja vs. realnost

8. 08. 2018 21:38

Pričakovanja so sestavni del vsake stvari, ki jo doživiš prvič. In tako kot je bila nosečnost polna pričakovanj, se jih je del navezoval tudi na čas, ko bom postala mama. Prav zanimivo je, koliko opravka si damo nosečke s porodom, pa čeprav gre samo za enkraten in kolikor toliko kratek dogodek. Veliko več se ukvarjamo s tem, kot pa z novim družinskim članom, ki nam bo za vedno obrnil življenje na glavo. Kljub temu verjamem, da ima vsaka nosečka določena pričakovanja v zvezi s časom po porodu. No, jaz sem jih imela. Pričakovanja in realnost pa so pogosto nekaj povsem različnega.

 

Preberi prispevek

Prvi tedni v troje

20. 07. 2018 17:19

Vsak starš pove, da življenje po tem, ko dobiš otroka, ni več enako. Tudi ko je ta star že deset ali dvajset let. To se mi je vedno zdelo logično in razumljivo, vendar šele sedaj, ko to doživljam na lastni koži, zares vem, o čem je bilo govora.

 

Preberi prispevek

Moja porodna zgodba

4. 07. 2018 21:57

Porodno zgodbo si želim že nekaj časa zapisati. Da jo bom lahko kasneje spet prebrala. Da bom lahko podoživela porodno izkušnjo. Da me bo opogumila tudi za naslednjič. In da si jo lahko prebere še kdo, da bo mogoče opogumila tudi njega. S pisanjem sem vseeno odlašala dober teden. Ko razmišljam zakaj, še sama ne vem. Verjetno je bilo na začetku vsega preveč - nov družinski član, nova rutina, nov fokus. Pa tudi izkušnja, čeprav pozitivna, je bila še preveč sveža. Do danes.

 

Preberi prispevek

Živjo, življenje!

22. 06. 2018 11:51

V soboto, 16. 6., natančno ob 12.13 sva dočakala svojih 48 cm in 2810 g sreče - na svet je prijokal Svit <3. Kako nenavadno je, ko se v porodnišnico odpraviš s trebuhom, nazaj pa z malim dojenčkom. Še posebej zanimivo pa je obdobje vmes, porod. Več o tem že naslednjič, ta teden imamo preveč dela s crkljanjem in privajanjem na skupno življenje :)

 

Foto: JS Oblikovanje

 

Preberi prispevek

Tik - tak (39. teden)

13. 06. 2018 21:12

Počasi začenjam z odštevanje: pred mano je samo še en teden do predvidenega datuma poroda. Kar ne pomeni, da nujno tudi do dejanskega poroda, saj se lahko začne prej … ali pa kasneje. Teh par besed odraža tudi moje trenutno počutje - precej labilno, torej :). Po eni strani se mi še nikamor ne mudi. Počutim se dobro, sicer z malo manj energije, kot sem je bila vajena skozi nosečnost, ampak brez kakšnih hudih nosečniških tegob, po drugi strani pa postajam vedno bolj nestrpna. Nestrpna predvsem zato, ker vem, da se lahko prične vsak trenutek. Lahko pa traja še nekaj tednov. In nekaj tednov se mi zdi v tem trenutku kot večnost.

Foto: JS Oblikovanje

Preberi prispevek

Odštevanje in pogled nazaj

6. 06. 2018 19:46

Imam navado, da si ob zaključku vsakega koledarskega leta vzamem čas in pogledam, kakšno leto je za mano. Kako sem se počutila, katere cilje sem dosegla, kaj so bili največji uspehi in tudi največja razočaranja preteklega leta. Kaj bi še enkrat ponovila in kaj mogoče spremenila, če bi bilo to možno (čeprav res verjamem, da se vse zgodi z razlogom in ima vse svoj namen). Ker je tudi nosečnost obdobje, ki prav tako traja skoraj celo leto, zame pa se vsak dan bolj bliža koncu, sem se odločila, da pogledam še enkrat nazaj in v mislih (ter na zaslonu) naredim kratek povzetek.

 

Preberi prispevek

S pakiranjem smo se zagotovo že srečali vsi - pakiranje torbe za na morje, smučanje, službeno pot, selitev ... Nekaterim je to ljubo opravilo, ki se ga lotijo s posebnim zanosom, spet drugim je odveč in komaj čakajo, da v torbo zmečejo le nujne stvari. No, prepričana sem, da je pakiranje torbe za porodnišnico prav za vsako nosečko posebno opravilo, ki ga opravi z veliko pozornosti in ljubezni. Gre namreč za pakiranje prav posebne torbe, pa ne zaradi potrebščin, ki se v njej znajdejo, pač pa zaradi dogodka, ki ga torba naznanja.

 

Preberi prispevek

Porodniški dopust

24. 05. 2018 21:13

Sploh ne morem verjeti, da je že tu! Porodnški dopust namreč. Prvi meseci so se vlekli kot deževni ponedeljki, potem pa so me vsi kar naenkrat začeli spraševati, kdaj pričnem s porodniškim dopustom. Do zadnjega nisem poznala točnega datuma, mogoče sem se tej informaciji namenoma izogibala, ampak ja, včeraj je bil moj zadnji uradni dan v službi. O porodniškem dopustu prej nisem veliko razmišljala, zato je napočil trenutek, da nekaj časa namenim tudi temu.

 

Preberi prispevek

Pričakovanja, pričakovanja

16. 05. 2018 20:25

Nekje sem prebrala, da je sreča enačba realnost minus pričakovanja. Pa vseeno si ne znam predstavljati, da bi kdorkoli živel brez pričakovanj. Ta se pojavljajo nenehno, za majhne in velike stvari. Da bo pred nami dober dan, da bo kosilo v restavraciji okusno, da bo poletje sončno in da se bomo nekoč poročili in imeli otroke. Naša pričakovanja so na nek način osnova za naše cilje (če so seveda odvisna od nas), zato se mi zdijo nujna. Kar pa se tiče nosečnosti, poroda in starševstva, pa je vse eno veliko pričakovanje!

 

 

Preberi prispevek

Čeprav poznam veliko ljudi, ki nasprotujejo praznikom, ki so “uvoženi” iz Amerike (kot so valentinovo, zabava za dojenčka in podobno), pa jih jaz sprejemam z odprtimi rokami. Menim namreč, da je vsak razlog dober razlog za proslavljanje. Na tak ali drugačen način. In tako sem nekaj časa nazaj svoji najboljši prijateljici Anji povedala, da si želim imeti “baby shower” in da si želim, da mi ga organizirajo prijateljice, da je presenečenje in da se jaz s tem ne obremenjujem. Potem pa so se zgodili nosečniški možgani in na to sem čisto pozabila. Vse do prejšnje sobote, ko so me presenetile moje najljubše punce in mi pričarale nepozabno sobotno popoldne.

 

Preberi prispevek

Zadnje trimesečje

3. 05. 2018 14:28

V začetku nosečnosti je (vsaj meni) vse potekalo izredno počasi. Vsak dan znova sem se namreč spraševala, kaj se dogaja, če se se sploh kaj dogaja in kako napreduje mala pikica v trebuhu. Odgovore na vprašanja pa sem dobivala redno in odštevanje do naslednjega pregleda se je vedno vleklo v nedogled. Potem pa je prišel 20. teden in z njim prve brce in vse je postalo lažje. Ker se otrok vsak dan “javlja”, je občutek takoj boljši. In kot da bi mignila - tukaj je zadnje trimesečje, celo več kot to, 32. teden že počasi spominja na to, da se nosečnosti počasi, a vztrajno bliža konec.

  

Preberi prispevek

Nosečka na počitnicah

26. 04. 2018 06:29

Obožujem počitnice! Sicer pa, le kdo jih ne? Ampak ne govorim o počitnicah, kjer ležiš na plaži, z možgani na off in uživaš v brezdelju. Ne, na takih počitnicah zdržim maksimalno en vikend. Govorim o počitnicah, kjer si na rame oprtaš 12 kilogramov težak nahrbtnik in prenočišče menjaš vsaj vsak drugi dan. Veselje do potovanj je bil tudi razlog, da sva mogoče s prvim otrokom odlašala kakšen mesec dlje, kot bi sicer. Ker pa je nosečnost (poleg drugih čudovitih stvari) tudi čas, ko se moraš malo prilagoditi bitjecu, ki raste v tebi, sva prilagodila tudi potovanja.

Preberi prispevek

Izbira vozička je zagotovo ena najbolj kompleksnih situacij, s katero sem se soočila tekom nosečnosti. Nosečnice se s tem pričnemo ukvarjati dokaj zgodaj in kar malo zavidam tistim, ki so voziček »podedovale« in tako niso imele možnosti izbire. Zakaj je tema tako kompleksna? Ker je izbire na tržišču res ogrooomno!

 

Preberi prispevek

Bolečine v križu - zveni znano? Verjamem, da (skoraj) ni nosečke, ki bi se temu lahko izognila. Mogoče se bolečina pojavi v prvem trimesečju, 25. tednu ali pa v zadnjih izdihljajih nosečnosti. Kolikor pa sem uspela prebrati, pa je ta najpogostejša od 26. tedna naprej. Takrat praktično vsak položaj postane neudoben, če že ne takoj, pa v naslednjih nekaj minutah.

 

Preberi prispevek

Nosečniške skrbi

4. 04. 2018 20:12

Verjamem, da smo si nosečke med seboj zelo različne, zagotovo pa imamo tudi veliko skupnega. Poleg bitja (ali več njih), ki raste(jo) v naših trebuščkih, so to zagotovo tudi nosečniške skrbi. Kolegice me "tolažijo", da se prave skrbi v resnici začnejo z rojstvom otroka, ampak tudi nosečnost zna biti prava preizkušnja.

 

Preberi prispevek

Nosečniška razvajanja

28. 03. 2018 21:05

V nosečnosti se spremeni skorajda vse – prehrana, aktivnosti, celo garderobo je potrebno zamenjati. Vseeno pa se mi zdi pomembno, da nosečke ne pozabimo nase (seveda ob predpostavki, da s tem ne škodujemo mali štručki), zato ta blog namenjam razvadam in navadam, ki sem jih jaz ohranila ali pa na novo odkrila v času nosečnosti.

Preberi prispevek

Sreča na poti

22. 03. 2018 12:46

Živjo!

Sem Urška. Psihologinja, Chief Happiness Officer, nosečka, bodoča mama. Čeprav različni strokovnjaki pogosto opozarjajo, da je potrebna meja med poklicnim in zasebnim življenjem, pa jaz večino časa mešam vse vloge hkrati. Tako mi ustreza in težko si predstavljam, da bi bilo drugače. 

Preberi prispevek
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z uporabo soglašate s piškotki. Več informacij...
x